Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 gazARTE, Αθήνα

To πρόγραμμα του συνεδρίου

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

08.50 – 09.20

Προσέλευση - εγγραφές

09.20 – 09.35

Εισαγωγή –Χαιρετισμοί

 • Νικόλας Κονδάκης, Business Unit Head, Boussias Communications
 • Βασίλης Πλαγιανάκος, Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης
 • Γιάννης Μουρατίδης, Συντάκτης Επιστήμης & Τεχνολογίας
Session #1: Tάσεις, εξελίξεις και κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη
9.35 – 10.05
Keynote speaker

"Από τα Ευφυή Ρομπότ προς τη Βιομηχανία 4.0, κοιτώντας προς το μέλλον"

 • Νικόλαος Μαυρίδης, Director of "Interactive Robots and Media Laboratory"​ (IRML), Faculty at Innopolis University

Τα ευφυή ρομπότ που να μπορούν να έχουν λεπτομερή αντίληψη του κόσμου, ικανότητες επίδρασης πάνω του, και κυρίως που να μπορούν να έρθουν σε φυσική διάδραση και ρευστή συνεργασία με ανθρώπους, αποτελούσαν μέρος της επιστημονικής φαντασίας, μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τελευταίες όμως εξελίξεις σε έναν αριθμό από τομείς, και κυρίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έχουνε φέρει αυτό το όνειρο της ανθρωπότητας πολύ πιο κοντά στην πραγματοποίηση του. Συγχρόνως, άλλες παράπλευρες επαναστάσεις λαμβάνουν χώρα, όπως το διαδίκτυο των αντικειμένων (internet of things), τα μεγάλα δεδομένα (big data), ο ποσοτικοποιημένος εαυτός (quantified self), τα κυβέρνο-φυσικά-κοινωνικά συστήματα (cyber-physical-social systems). Αυτές, σε συνεργασία με την Ευφυή Ρομποτική, καταλύουν την επονομαζόμενη "Βιομηχανία 4.0", και συγχρόνως δημιουργούν πρωτόγνωρες δυνατότητες για τον κόσμο του μέλλοντος. Στην ομιλία αυτή θα δώσουμε μια σύντομη εισαγωγή στην Μοντέρνα Ρομποτική και σε όλες αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, και θα συζητήσουμε κάποιες από τις πολυάριθμες όψεις του ιδιαίτερα καινοτόμου κόσμου που έρχεται.

10.05 - 10.25

"ΑΙ Research in European Defence Challenges and opportunities"

 • Παναγιώτης Κίκιρας, Head of Unit Innovative Research, European Defense Agency

Τον τελευταίο χρόνο μια σειρά από ευρωπαϊκές αποφάσεις τοποθετούν την έρευνα για την άμυνα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, παρέχοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι τα τελευταία χρόνια ένας ερευνητικός τομέας με αλματώδη πρόοδο, ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον καινοτόμων πρωτοβουλιών και έχει το δυναμικό να ανατρέψει μια σειρά από επιχειρηματικούς τομείς. Η έρευνα για την άμυνα, η οποία είναι παραδοσιακά πρωτοπόρος σε καινοτομία, έχει εστιάσει στην εισαγωγή στοιχείων AI στην ρομποτική, την αυτονομία και στο Cyber Defence. Η παρουσίαση θα εστιάσει στις ευκαιρίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στη χρηματοδότηση έρευνας και στις προκλήσεις της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης με έμφαση στα ηθικά ζητήματα.

10.25 – 10.55

"Data Science vs. Artificial Intelligence"

 • Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Co-founder & Chief Scientist, Mentat Innovations

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει κοινός τόπος στους τομείς του Data Science και της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι δύο προσεγγίσεις είναι επαρκώς διακριτές, και ως εκ τούτου η επιλογή της λανθασμένης προσέγγισης είναι πιθανό να οδηγήσει στην αστοχία ενός προϊόντος ή στη λανθασμένη επιλογή ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτήν την παρουσίαση θα αποσαφηνίσουμε τους δύο προαναφερόμενους τομείς και τις απαιτήσεις σε δεξιότητες για τον καθένα.

10.55 – 11.30

Διάλειμμα - Καφές

11.30 – 12.10
Keynote speaker

"Cognitive Technologies for R&D - The Next Horizon"

 • Κώστας Μπέκας, Διευθυντής, Foundations of Cognitive Computing, IBM Research, Ζυρίχη

Το Cognitive Computing είναι το νέο σύνορο στην εποχή της πληροφορίας. Οι υπολογιστές έχουν ήδη εξελιχθεί σε αναπόσπαστα εργαλεία των σύγχρονων κοινωνιών, έχοντας διαμορφώσει πολλές από τις καθημερινές δράσεις. Από το 1940 ξεκινήσαμε να προγραμματίζουμε τους υπολογιστές και σήμερα έχουμε φτάσει σε επίπεδα εξέλιξης της διαδικασίας προγραμματισμού που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Το Internet, τα κοινωνικά δίκτυα και οι προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων με εξαιρετική ομοιότητα, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της εξέλιξης. Το Cognitive Computing θα μεταμορφώσει για μια ακόμα φορά τους υπολογιστές σε ευφυή συστήματα που θα συνεργάζονται με την ανθρώπινη ευφυΐα. Τέτοια συστήματα δεν θα είναι ικανά μόνο να εκτελούν κάποιες λειτουργίες, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διάλογο μαζί μας στη φυσική μας γλώσσα, να δοκιμάζουν τις ιδέες μας και να επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων, δημιουργώντας insights που δύσκολα έως αδύνατα θα μπορούσε να δημιουργήσει η ανθρώπινη ευφυΐα. Τομείς, όπως η ιατρική, η δημιουργία νέων υλικών και η διαχείριση πόρων έχουν αρχίσει ήδη να επωφελούνται σημαντικά από το cognitive computing και πολλοί ακόμα σύντομα θα προστεθούν. Στην παρουσίαση θα συζητήσουμε την εξαιρετική πρόοδο του cognitive computing και θα ρίξουμε μια ματιά στην παρούσα και μελλοντική του αξιοποίηση.

Session #2: The Business Impact of AI
12.10 – 12.40
Keynote speaker

"How companies and talent will transform in the age of machine intelligence"

 • Γιώργος Ζαρκαδάκης, Digital Lead at Willis Towers Watson

Η αναγέννηση της τεχνητής νοημοσύνης συνέπεσε με την αύξηση των ανεξάρτητων εργαζόμενων στην παγκόσμια οικονομία και τον μετασχηματισμό των εταιρειών σε “πλατφόρμες”. Διερευνώντας αυτές τις τάσεις και σχεδιάζοντας μια νέα έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής στην αγορά εργασίας, ο Γιώργος Ζαρκαδάκης θα εστιάσει την παρουσίαση του στο πώς οι εταιρείες θα επαναπροσδιορίσουν τη διαχείριση των ταλέντων, την αναδιοργάνωση των δομών τους και την επένδυση σε δεξιότητες για το επόμενο στάδιο εξέλιξης της εργασίας, όπου άνθρωποι και έξυπνες μηχανές θα συνεργάζονται.

 • Ο ευέλικτος οργανισμός – Πώς το cognitive computing θα μεταμορφώσει τη φύση των εταιρειών
 • Επαναπροσδιορισμός του ταλέντου – Πως το ανθρώπινο ταλέντο θα διαμοιραστεί και θα αξιοποιηθεί, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλαμβάνει σημαντικούς ρόλους σε κρίσιμες θέσεις εργασίας
 • Συμβίωση ανθρώπων μηχανών – Πώς η συνεργασία ανθρώπων και μηχανών θα δημιουργήσει νέα μονοπάτια εργασιακής εξέλιξης για τους ανθρώπους
 • Επένδυση στον άνθρωπο – Ποιές είναι οι δεξιότητες που χρειάζεται να εξελιχθούν για να είναι ο εργαζόμενος ανταγωνιστικός στη δεύτερη εποχή των μηχανών
12.40 – 13.10
Keynote speaker

"Τεχνητή Νοημοσύνη: Εφαρμογές, Ηθική και Ευθύνη"

 • Κώστας Περήφανος, Machine Learning Engineer, Argos UK

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του πάζλ που αποκαλείται “Τέταρτη Τεχνολογική Επανάσταση”. Μιας τεχνολογικής επανάστασης που ήδη αναθεωρεί τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, καταναλώνουμε, επικοινωνούμε. Η μαζική παραγωγή έξυπνων μηχανών και λογισμικών ανοίγει συναρπαστικούς δρόμους για την εξέλιξη και ευημερία του ανθρώπινου είδους, ταυτόχρονα όμως θέτει σημαντικά ερωτήματα ηθικής και ευθύνης για τα οποία πρέπει να πάρουμε θέση άμεσα.

13.10 – 13.30

"Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις"

 • Ιωάννης Κόντος, Oμότιμος καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής Ι. Κόντος θα παρουσιάσει εφαρμογές οικονομικού ενδιαφέροντος που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς σε συνεργασία με Ελληνικές επιχειρήσεις με μεθόδους από τους εξής κλάδους της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ):

 • Εξαγωγή Πληροφοριών από κείμενα (Information Extraction from Texts)
 • Εξόρυξη Γνώσεων από κείμενα (Text Mining)
 • Απάντηση Ερωτήσεων (Question Answering)

Στο κύριο μέρος της ομιλίας θα περιγραφεί το πως οι εν λόγω τεχνικές της ΤΝ εφαρμόστηκαν για την υλοποίηση έργων για την δημιουργία βιομηχανικών πρωτοτύπων σε συνεργασία με Ελληνικές επιχειρήσεις.

13.30 – 14.20

Διάλειμμα - Γεύμα

Session #3: Case Studies και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στο επιχειρείν
14.20 – 15.20
Use Cases

"Cognitive in Action"

 • Μάνια Σέργη, Manager of Software Sales, IBM Greece & Cyprus

"Πώς τα ευφυή chatbot βοηθούν στην εξυπηρέτηση πελατών"

 • Γιώργος Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων και Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

"Optimizing weather routing in shipping using Artificial Neural networks at WAVES"

 • Τάκης Βαρελάς, Διευθυντής, Research Centre, Danaos

"Palo Pro : A platform for knowledge extraction with Named Entity Recognition and Sentiment Analysis in social media data"

 • Ηρακλής Βαρλάμης, Επικ. Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,Technology Mentor, Palo Services

"Αξιοποίηση ανοιχτών κυβερνητικών δεδομένων"

 • Γιώργος Πετάσης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
15.20 – 16.00
Panel Discussion

"Πόσο έτοιμοι είμαστε για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες της;"

Στο πάνελ συζητούν στελέχη από διάφορες διευθύνσεις - όπως Πληροφορική, Marketing, Παραγωγής, Ανθρώπινου Δυναμικού - με στόχο να αναλύσουν τρόπους και μεθόδους που μια επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Machine Learning ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο αποδοτική.

Συμμετέχουν οι:

 • Άννα Μαμαλάκη, Διευθύντρια Employee Engagement, Ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement Group
 • Νόελ Κουτλής, IT Project Manager, Δαναός Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
 • Κωνσταντίνος Χανδρινός, Γενικός Διευθυντής, i-sieve technologies
 • Θανάσης Χαβελές, Chief Technology Officer Thinkdigital Group

Σχολιάζουν οι keynote ομιλητές

16.00 – 16.30

Συμπεράσματα - Κλείσιμο Εργασιών Συνεδρίου

 • ΧΟΡΗΓΟΣ
IBM
 • ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
 • ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • TECHNOLOGY MEDIA SPONSOR
 • ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • CONFERENCE EXPERIENCE SPONSOR

Δείτε τους όρους χρήσης. Επικοινωνήστε μαζί μας.

© 2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, T:210 6617777, F:210 6617778

Designed by Boussias
New Media Team